Få det rigtige indbygningsspot til indendørs- og udendørsbrug

Vigtigheden af et godt lys i boligen er ofte overset. For det betyder faktisk rigtig meget for vores humør og for vores indeklima at vi har den rigtige belysning i vores hjem. Men vores rum skal ikke blot være oplyst, men også gerne på rigtig vis. Dette skabes ved at have en god harmoni mellem et blødt, diffust lys i rummet og et mere skarpt og retningsbestemt lys de steder hvor man skal koncentrere sig. Og det er her at LED spots kommer ind i billedet. Vi har hos LEDpaerer.dk rigtig mange forskellige LED spots-løsnnger, men hvilket indbygningsspot eller hvilken GU10 pære skal du investere i? Det og meget andet relateret til LED spots til både indendørs- og udendørsbrug kan du blive klogere på i denne LED spots-guide.


Hvordan skaber jeg det helt rigtige spot lys i boligen?

Til at skabe det føromtalte indirekte lys, er indbygningsspots den sikre vinder. Førhen var spots desværre lidt udskældte og var ikke så populære, fordi de ofte var besværlige at sætte op samt så kluntede ud, men som alt andet belysning, så er der sket en stor udvikling inden for indbygningsspots.

Der er dog nogle ting du bør være opmærksom på når du køber indbygningsspots som vi vil komme ind på, så derfor kommer vi med en række gode råd nedenfor, som du bør tænke over inden du går i gang. Har du efterfølgende flere spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os via vores live chat, på telefon 2015 6000 eller på mail [email protected].

Indbygningsspot til udskiftelig pære som vi anbefaler:
 1. HiluX D10 Indbygningsspot - Indendørs - Sort
  HiluX D10 Indbygningsspot - Indendørs - Sort
  Rating:
  0%
  Normalpris: 89 kr 83 kr


Hvor langt skal der være imellem mine indbygningsspots?

En god tommelfingerregel er, at der skal være mellem 1,0 og 1,2 meter mellem hvert spot og ca. den halve afstand hvis spottet skal placeres mod en endemur.

Skal indbygningsspottet dog placeres et sted hvor det skal være mere koncentreret som eks. på badeværelset eller i køkkenet, vil vi anbefale en afstand på mellem 0,8 og 1,0 meter.

Inden du går i gang med at bore huller til dine indbygningsspots, er det en god ide, at sætte krydser med malertape der hvor du gerne have dine spots. På denne måde, kan du hurtigt se, om de sidder så det ser pænt ud og skaber en god symmetri.


Hvilket kabel skal jeg bruge til mit spot?

Til indbygningsspot er det vigtigt du bruger de rigtige kabler. Kablet skal først og fremmest være godkendt til 230V. Derefter skal det kunne klare den varmeudvikling der kan være omkring spottet.

Vi anbefaler, at du som minimum bruger et 90 graders downlight kabel

Downlight kabel som er godkendt til brug i skjult installation


Må jeg selv installere mine spot?

Nej det må du ikke, det skal være en elektriker - men du må godt købe dem selv.


Kan indbygningsspots installeres på mit badeværelset?

Ja, der må gerne installeres indbygningsspot på dit badeværelse, der er dog nogle ting du skal være opmærksom på inden du går igang. På billedet herunder, kan du se de forskellige zoner på badeværelset og for hver zone skal indbygningsspottet have forskellige IP-godkendelser (se under billedet).


Badeværelses zoner
 • Zone 0 kræver at spottet er IPX7
 • Zone 1 kræver at spottet er IPX5
 • Zone 2 kræver at spottet er IPX4
 • Zone 3 kræver at spottet er IPX0

*Se forklaringen på IP nederst i artiklen


Hvad skal jeg vide inden jeg køber mine indbygningsspots?

Inden du køber dine indbygningsspots, bør du som det første tjekke om de må indbygges direkte i isoleringen. Må de ikke dette, er det skrevet på produktet at de ikke må. De fleste indbygningsspot må heldigvis gerne installeres i isoleringen, men dem der ikke må, skal de bygges ind i en såkaldt “elektriker-madkasse”, som kan beskytte hvis der går noget galt.


Kan jeg installere indbygningsspots udendørs?

Du kan sagtens installere spots både i garagen, i væggen og i udhænget. Det giver huset et flot og indbydende lys, samt et helt andet udtryk ved skumringstid. Du skal blot vælge et indbygningsspot, der er godkendt til udendørs brug og som er IP44 godkendt*.

Som udgangspunkt kan næsten alle pærer og spots tåle at være udendørs, så længe lampen er godkendt til udendørs brug. Er der dog noget specielt i forhold til, hvad pæren kan holde til af temperaturer, vil dette stå i varespecifikationen.

*Se forklaring på IP nederst i artiklen

Hvilke spots og GU10 lyskilder er bedst?

Når du skal købe et indbygningsspot og en tilhørende pære til, er der flere forskellige faktorer du bør forholde dig til inden du køber. Heriblandt skal du gøre dig nogle tanker om hvor mange lumen, om hvilket Kelvin-interval, hvor meget CRI/Ra som spottet skal gengive samt om de skal anvendes inden- eller udenfor. Det er derfor også svært at påpege netop hvad der er den bedste løsning for dig, men vi kan give en stor anbefaling af HiluX indbygningsspot, som kommer i mange forskellige udgaver både med og uden integreret lyskilde. Disse er godkendt til at blive installeret direkte i isoleringen uden en “elektriker-madkasse” og udendørsversionerne kommer tilmed med 10 års korrosionsgaranti. For at gøre det nemt har vi lavet nogle Hilux indbygningsspots-bundles uden integreret lyskilde, som du kan se her. Hvis du i stedet vil købe indbygningsspot uden integreret lyskilde, f.eks. vores best sellert HiluX D10, kan vi især anbefale enten at købe GU10 lyskilder fra brands som Philips, Philips Hue og HiluX, som alle er kendt for deres høje kvalitet, den bedste lysgengivelse og lange levetid.

Her er nogle af de GU10 lyskilder vi anbefaler


Overblik over forskellige nøglebegreber

Hvad er et spot?

Spot = Selve "kassen" af indbygningsspottet

Lyskilde = Selve GU10 pæren

Integreret lyskilde = Her er lyskilden en del af indbygningsspottet.

Fordelen ved en integreret lyskilde er at selve spottet kan laves mindre i højden og skal bruger mindre plads ved indbygningen.

Hvad er lumen?

L = Lumen (styrken på lyset).

Førhen kiggede man meget på WATT for at vide hvor meget lys det gav, nu er det lumen du skal holde øje med. Man anbefaler eks. at der er ca. 800 lumen over et spisebord for at få det rette lys.

Hvad er K eller kelvin?

K = Kelvin (fortæller om lyset er varmt eller koldt)

Det mest brugte i Danmark er 2700K og 3000K. Jo lavere tallet er, jo varmere er lyset. 2700K er mest brugt i værelser, i gangen og i stuen, hvor 3000K er mest brugt i køkkenet, bryggerset og på badeværelset.

Hvad er Ra-værdi?

Ra-værdien på en lyskilde, fortæller hvor god den er til at gengive lyset på en skala fra 0-100. Jo højere ra-værdi, jo højere farvegengivelse. For at kunne sammenligne lidt, så har dagslyset en ra-værdi på 100.

Ved et spejl eller i køkkenet, anbefales det at have en ra-værdi på over 85, da det er steder for du formentlig gerne vil have en rigtig god gengivelse af farverne.

Hvad er IPXX?

IP = Ingress Protection (beskyttelse mod indtrængning)

Første ciffer = beskyttelse mod genstande
Andet ciffer = beskyttelse mod væsker

Første ciffer Betydning Andet ciffer Betydning
0 Ingen beskyttelse 0 Ingen beskyttelse
1 Beskyttelse af store genstande og kropsdele, fx en hånd. 1 Dryppende vand. Beskyttet mod lodret faldende vanddråber.
2 Beskyttelse af genstande større end 12,5 mm i diameter, fx en finger. 2 Dryppende vand. Beskyttet mod lodrette faldende vanddråber, selvom materialet hælder med en vinkel på op til 15 grader fra lodret.
3 Beskyttelse af genstande over 2,5 mm. i diameter, fx værktøj 3 Regn/brus. Beskyttet mod vand der falder som regn i en vinkel på op til 60 grader fra lodret.
4 Beskyttelse af genstande over 1 mm. i diameter 4 Oversprøjtning. Beskyttet mod vand der sprøjter mod materialet fra alle retninger.
5 Støvbeskyttet. Der må gerne trænge noget støv ind i materialet, men må ikke være ødelæggende. 5 Vandstråle. Beskyttelse mod vand fra et stålrør/vandslang, fra alle retninger.
6 Støvtæt. Materialet er helt støvtæt, dvs- intet støv må kunne trænge ind. 6 Kraftig vandstråle. Beskyttelse mod kraftig vandstråle, fra alle retninger.
7 Nedsænkning i vand (kortvarig). Ingen skadelig virkning ved kortvarig neddykning i vand, op til 1 meter i op til 30 minutter.
8 Nedsænkning i vand (lang tid). Ingen skadelig virkning ved langvarig nedsænkning i vand. Maksimal dybde og varighed vil typisk være angivet af producenten.