Sådan hjælper Philips Hue dig med at spare på strømmen

 

Philips Hue er et intelligent belysningssystem med et hav af funktioner, der giver dig rig mulighed for altid at have den perfekte belysning, uanset anledning, aktivitet eller tidspunkt. Men vidste du, at Philips Hue faktisk også er ret smart og fuld af funktioner, når det kommer til ikke at bruge lys? I disse tider er vi mange, der tænker over, hvordan vi kan være mere energibesparende i hjemmet. Derfor får du her en række tips til, hvordan du med Philips Hue får meget nemmere ved at undgå at bruge unødig strøm.

 

Opret automatiseringer, så lyset kun er tændt, når du skal bruge det

Har du en Hue Bridge tilføjet til dit belysningssystem, har du mulighed for at oprette en række af automatiseringer af dit lys, der kan hjælpe mod unødigt energiforbrug. Lokalitetsaktiverede enheder som f.eks. din smartphone kan sættes til at udløse lokalitetsbaserede automatiseringer, såsom at din belysning automatisk slukkes, når du forlader hjemmet (med enheden på dig), eller at din solnedgangs- eller solopgangsautomatisering kun aktiveres, når enheden er i dit hjem.

Der er også mange, der gerne lader et par lamper være tændt under ferie og i højtiderne, så hjemmet ikke er helt tomt og mørklagt. I stedet for at lade lyset brænde hele døgnet, kan du med fordel aktivere automatiseringen, der får det til at se ud som om, du er hjemme. Her tændes og slukkes lyset efter en standardtidsplan, der passer til forventede aktiviteter og rutiner i de udvalgte rum. Der er selvfølgelig også mulighed for at oprette automatiseringer, som du helt selv tilpasser. Uanset hvad der lyder smartest for dig, kan du nemt aktivere og konfigurere automatiseringer i Hue appen.

 

Opsæt bevægelsessensorer, så Hue altid slukker lyset efter dig

Bevægelsessensorer er en anden smart måde at automatisere din belysning på. De kræver kun en Hue Bridge, og de fås både til indendørs og udendørs brug og kan aktivere belysning både inde og ude. De kan ganske enkelt sørge for, at belysningen aktiveres ved registreret bevægelse – og slukkes igen bagefter. Du opsætter selv i appen hvilke(n) af dine Hue pærer og lamper, der skal aktiveres af sensoren, samt inden for hvilke tidsperioder og med hvilken lysindstilling. Med en tidsbaseret indstilling kan du sørge for, at lyset kun tændes, når dagslyset ikke længere er tilstrækkeligt. Du vælger også, hvor længe der skal gå, førend lyset slukkes, når der ikke længere registreres aktivitet.

Indendørs bevægelsessensorer er især smarte til entréen, badeværelser, gange og andre rum, hvor du opholder dig i kort tid. Her sørger de for, at du aldrig glemmer at slukke lyset efter dig. Udendørssensorer er ideelle til gangstier omkring dit hus og foran din hoveddør. De sørger for lys til at oplyse dig vej, når du skal bruge det – og for at hindre ubudne gæster i at snige sig rundt omkring dit hjem i mørke.

 

Nedjustér lysstyrke og lamper, når fuld belysning alligevel ikke er nødvendig

Med en intelligent belysningsløsning kommer også muligheden for at dæmpe lysstyrken. Alle lamper og pærer fra Philips Hue kan justeres i lysstyrke, enten via Hue appen eller smart tilbehør. Når du dæmper lyset, nedsættes lysoutputtet – også kaldt for lumen. Derfor kan du med fordel overveje, om du har brug for 100% lysstyrke fra alle dine lamper og pærer, eller om du måske kan dæmpe lyset lidt – det burger nemlig mindre energi. Det er heldigvis også ret hyggeligt med dæmpet lys.

Det er selvfølgelig også selvsagt, at slukket lys er den bedste energibesparelse. Dog skal vi gerne stadig have glæde af vores belysning, og lys både indendørs og udendørs har oftest en tiltænkt funktion. Har du eksempelvis udendørsbelysning, der også er tiltænkt som en sikkerhedsforanstaltning, er det i stedet for en mulighed at overveje, om du har behov for, at alle lamperne tændes. I Hue appen kan du nemt ændre, hvilke lamper, der aktiveres af din bevægelsessensor og din intelligente kontakt eller er inkluderet i en automatisering, et rum eller en scene. Måske hver anden eller tredje lampe i forhaven, i entreen eller i soveværelset kan forblive slukket, uden det er til gene?

 

Aktivér Væk fra hjemmet-styring, så du har alle muligheder lige ved hånden

Har du en Hue Bridge, og har du ikke allerede har gjort det, så er det en rigtig god idé at aktivere Væk fra hjemmet-styring under indstillinger. Med denne funktion aktiveret, kan du altid tilgå og styre dit Hue system i appen, uanset hvor du befinder dig. Det kræver blot, at du har en internetforbindelse. Har du glemt at slukke lyset, kan du gøre det med et enkelt tryk i appen. Du kan også oprette automatiseringer, konfigurere tilbehør og opsætte alt andet, som du har læst om i denne guide, selvom du ikke er hjemme. Der er med andre ord rig mulighed for at sørge for, at lyset er slukket, og for at komme i gang med energibesparende indstillinger for din belysning.

 

Brug Smart plugs til at styre alle apparater

Med en Smart plug kan du tilføje ethvert elektronisk apparat til dit Philips Hue system og styre det via Hue appen (husk at have Væk fra hjemmet-styring aktiveret). Hvis du har en ganske almindelig lampe uden en Hue pære i, kan den altså tændes, slukkes og konfigureres sammen med dit øvrige Hue lys. Det kan også være, at du har et TV, der ofte bare får lov til at køre derhjemme – også når ingen er hjemme. Hvis du forbinder strømstikket med en Smart plug, kan du altid slukke i din Hue app. Du kan også indstille automatiseringer for din Smart plug, så du f.eks. sætter den til at tænde for at oplade din telefon eller tablet, når du ved, at strømmen er billigst. Hvis du er hjemme, har du også mulighed for at styre ethvert apparat forbundet med en Smart plug via stemmestyring (nogle stemmeassistenter kræver Hue Bridge).