Købsguide til LED-pærer

Nu er det endeligt blevet nemt at købe LED-pærer! Vi vil på denne side prøve, at forklare forskellige begreber, så du har mulighed for at vælge de pærer som passer til dine behov.

Farve:

Groft sagt findes der varm hvid, neutral hvid og kold hvid. Den varme er lidt gul, den kolde er lidt blå, og den neutrale er ikke farvet i nogen retning. Den der minder mest om en almindelig pære er den varme, da glødepærer også laver et lidt gult lys. Desværre er disse også de dyreste, da måden de laves på er ved at lægge et fosfor lag "filter" ind over lysdioden, så den simpelthen lukker mindre af de blå nuancer igennem, men i stedet sender et spredt gult lys ud og derfor kommer der mindre lys ud af den samme lysdiode, hvilket så betyder, at hvis man skal erstatte en almindelig 40W pære med en varm hvid LED pære, skal denne bruge nogle kraftigere lysdioder for at opnå det samme lysudbytte, som hvis det var en kold hvid. Man angiver farven korrekt som en temperatur i enheden Kelvin. Det forholder sig således at nu højere lystemperatur lysdioden har, des koldere lys producere den, og modsat; varm hvid kræver at temperaturen er under 3000K.

Farvetemperatur scala

Lyskvalitet:

Udover hvilken farve lyset skal have, skal lyskvaliteten også bestemmes, som direkte relaterer sig til prisen. Måden producenterne angiver dette er ved et såkaldt CRI (også kaldet Ra) index. Det er et tal fra 0-100 som beskriver hvor god pæren er til at efterligne en reference, hvor 100 er bedst. Den rigtige måde at bestemme Ra værdien, og den måde de fleste bruger, er ved at bruge et såkaldt "black body" som reference, hvilket giver en reference som minder om en traditionel glødepære. Men vær forsigtig med at stole blindt på CRI da referencen ikke oplyses. Desuden er måden den bliver udregnet på ikke særlig god når det gælder LED pærer, men i mangel af bedre er det denne der bruges. Man skal derfor ikke lade sig snyde af producenter der hævder høje CRI tal til billige penge. Derfor kan det varmt anbefales, at købe pærer hos store og troværdige producenter der ønsker at sælge deres produkter mange år fremover.

Lysudbytte og effekt:

Desuden skal lysudbyttet bestemmes. Dette kan f.eks. bruges til at bestemme om pæren kan erstatte en 25W, 40W eller en 60W pære. Lysudbyttet måles i lumen. Eu oplyser følgende sammenhænge imellem glødepæres effektforbrug og lysudbytte/lysstrøm:

Glødepære effekt [W]

Lysstrøm [lm]

100

1300-1400

75

920-970

60

700-750

40

410-430

25

220-230

15

120


Da en LED pære langsomt mister lysstyrke henover dens lange levetid er det en gennemsnitsværdi man sammenligner med, og det betyder at den lysstrøm (lumen), som LED-pæren starter med skal være højere. Derfor er det vedtaget ved lov at ledpærer skal have følgende lysstrøm (lumen) for at kunne markedsføres som deres tilsvarende glødepære-erstatning:
Sammenligningstabel
Kilde: http://eur-lex.europa.eu/

Levetid og garanti:

Mange kinesiske producenter hævder lange levetider men har dog ikke en tilhørende garanti, hvilket jo ikke hænger sammen. Når levetiden på en LED pære kan ligge på 50.000 timer er det jo svært at lave præcise test der efterviser dette, så det er mest garantien der viser hvor sikre producenterne er på deres produkt. Det er ofte levetiden der er problemet med billige pærer! Vælg pærer fra producenter der har et omdømme de skal passe på f.eks Philips, LG, Samsung, HiluX og Osram. De har ikke råd til at sende dårlige produkter på markedet, fordi de har investeret enorme summer i LED-teknologien og et dårligt ry ville være meget skadeligt.

Levetid på LED pærer


Udstrålingsvinkel:

Lysdioder er klart bedst til at lave retningsbestemt lys. Derfor er de gode at have i spots. De gode LED pærer indeholder ofte kun 1-3 gode lysdioder, og de fleste har en udstrålingsvinkel på under 60 grader, så vil man have erstatninger for traditionelle runde pærer bliver producenterne nødt til at placerer dem så de stråler ud i forskellig retning, eller også skal de anvende nogle bredvinklede dioder, som er noget dyrere.

Dæmpbarhed:

LED pærer kan kun dæmpes hvis de er designet til det. Derfor bliver de dyrere hvis de skal kunne dæmpes. Der findes både billige og dyre dæmpbare LED pærer, men dæmpbar betyder ikke at de virker på ALLE gængse lysdæmpere - Tjek derfor specifikationerne på det bestemte produkt inden du køber.

Sokkel/Fatning og spænding:

Det sidste der mangler er hvilken sokkel/fatning pæren skal have. Dette hænger også sammen med spændingen, altså om det er 12V eller 230V. Der findes mange forskellige typer, og der er ikke nogen der er bedre end andre. Det der bestemmer fatningen, er naturligvis lampen. Altså om det er indbygnings spot, lysstofrør, stiftpærer, eller almindelige kuglepærer.

Udfasning:

EU har vedtaget en udfasning af glødpæren og på sigt også halogenpærer. Følgende tabel giver overblik over udfasningen.

Udfasning af glødepærer

Anbefalinger:

Som du kan se er der meget der skal tænkes over før man køber LED pærer, og vi har bevidst undladt at anbefale noget endnu, da vi nu vil lave en lille opsummering af hvad du generelt bør gå efter for at få noget lys der svarer til traditionelt lys fra glødepærer.

  • Farven bør være varm hvid (ca. 2700K i farve temperatur) for at efterligne en glødepære bedst.
  • CRI (Ra) bør være over 85.
  • Minimum 2 års garanti.
  • Levetid minimum 10.000 timer
  • Vælg pærer fra producenter med et omdømme at passe på.

© LEDpaerer.dk 2021