LED strip-guide

LED strip-guide

Kært barn har mange navne. LED båndet er kendt under et væld af diverse titler, herunder LED strip, lightstrip, lysbånd og selvfølgelig LED bånd. Uanset hvad du vælger at kalde det, så er der alt andet lige tale om ét og samme produkt.

Du kender måske lidt til LED båndet eller har hørt om det. Det kan også være, at du aldrig har hørt om konceptet før. Der kan være mange spørgsmål forbundet til det at købe et LED bånd for første gang. For hvordan anvender du egentlig sådan ét i hjemmet? Hvordan virker det, hvordan monterer du det, og hvordan kan du skabe fede løsninger og effekter med et LED bånd som lyskilde? LED båndet er nemlig flittigt anvendt både af private forbrugere i hjemmet og af virksomheder.

Vi hjælper dig til at komme godt i gang med LED bånd, hvad end det er til privat eller professionelt brug. Vi guider dig igennem de forskellige overvejelser, der kan opstå undervejs, når du overvejer at investere i de fascinerende lysbånd.


Hvad er LED bånd?

Lad os starte med at få helt styr på, hvad et LED bånd egentlig er. LED båndet består af en række meget små LED pærer, som er monteret på et selvklæbende bånd. Selve LED båndet er dermed et elektronisk bånd, som består af en masse små LED dioder, der skaber illusionen om et bånd af LED lys.

Båndet er en alternativ lyskilde, som består af et bånd med bøjelige egenskaber. Selve båndet er ikke meget mere end blot et par centimeter bredt, og kun ganske få millimeter tykt. Alle ledningsforbindelser og andet nødvendigt elektronik er integreret i selve båndet, så det eneste du skal bruge er en strømforsyning. Det kommer vi nærmere ind på længere nede i guiden.

LED bånd er smarte, fordi de er i stand til at udsende lys i hele båndets længde. De små dimensioner og det samtidig høje lysudbytte er i dag en mulighed takket være moderne LED teknologi. Det geniale ved LED teknologien generelt er, at der ikke er noget, der skal opvarmes ligesom ved traditionelle gløde- og halogenpærer, og det skaber rigtig mange fordele. Én af disse fordele er bl.a., at det er blevet muligt at fremstille meget små pærer, hvilket udnyttes ved konstruktionen i LED bånd.

Fra LED lyskilder genereres der ikke varme af særlig betydning, så du kan tilmed spare rigtig meget strøm, som i høj grad kan mærkes på elregningen, hvilket også er én af de helt centrale fordele ved LED belysning generelt. LED bånd er tæt på at være lige så energieffektive som almene LED pærer, så du kan roligt hænge dem op på ræd og række, uden at skulle bekymre dig for om et tårnhøjt elforbrug.


Hvordan virker LED bånd?

Der findes forskellige typer af LED bånd, og du kan dermed vælge imellem mange forskellige brands og modeller som nævnt ovenfor. De findes i forskellige længder og farver, og du kan ved nogle modeller tilkøbe forlængere, alt efter hvilken samlet længde du ønsker.

Det første du skal tage stilling til er, hvorvidt du ønsker en traditionel løsning, eller om du ønsker LED bånd som smart belysning. Når vi snakker smart belysning, får du mulighed for at styre og justere lyset direkte fra din smartphone via en app. Inden for smart belysning kan du bl.a. vælge mellem mærker/brands såsom Philips Hue, LEDVANCE SMART+, WIZ og Twinkly.

Når det kommer til Lightstips, der fungerer som smart belysning, kan du som regel nøjes med at købe et “startsæt”, som indeholder alt, hvad du skal bruge for at komme i gang. Herefter skal du downloade producentens app, hvorfra du så kan styre og betjene dit lys. Det skal dog nævnes, at smart belysning også kan styres på traditionel vis.

Vælger du derimod et traditionelt lysbånd (fra f.eks. HiluX), skal du huske at tilkøbe driver/strømforsyning, som skal kobles sammen med båndet. Driveren har til formål at omforme strømmen fra stikkontakten til den korrekte mængde volt (V) og watt (W). De fleste typer LED bånd er lavet enten i 12 eller 24 V, hvilket er meget sikkert at arbejde med. Det skal understreges, at det er vigtigt, at du har disse specifikationer for øje, så du er sikker på, at din driver og dit lysbånd passer korrekt sammen, ellers kan du risikere at ødelægge båndet. Hvis du ønsker at betjene dit traditionelle LED bånd fra din smartphone skal du ligeledes tilkøbe en controller samt relevante ledninger som findes her samt her.

Det er muligt at tilkøbe fjernbetjeninger, som du kan styre led båndet med - uanset om det er til smarte LED bånd eller ej. Hvilken du skal bruge kommer helt an på, hvilken model, du vælger.


Sådan monteres LED bånd

Det fleksible design er netop det, der gør LED båndet til en unik lyskilde med uendelige muligheder, da det giver en masse lette og fleksible muligheder for montering til din indretning.

Det er let at montere dit led bånd, hvor end du gerne vil placere det. Du kan nemt montere det langs kanter, hylder, køkkenskabe, skilte eller noget helt andet. Du kan med fordel montere det i aluminiumsprofiler, hvor lysbåndet sættes i en alumiumsskinne med et cover over, der giver en smuk fordeling af lyset.

Aluminiumsprofilerne sørger for, at båndet bliver, hvor det skal være, og giver samtidig et flot look. En ekstra fordel ved aluminiumsprofilerne er, at de fordeler den smule varme, som båndene afgiver, hvilket kan forlænge båndets levetid yderligere. Der findes forskellige slags aluminiumsprofiler, hvor du bl.a. kan vælge mellem et fladt, et skrå til hjørner eller et beregnet til nedfræsning. Både aluminiumsprofiler og covers findes i forskellige farver og med forskellige effekter og findes lige her.


Anvendelsesmuligheder med LED bånd

Båndet har et hav af anvendelsesmuligheder, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan du kan bruge det. Det undrer derfor ikke nogen, at LED båndet er blevet meget populært på markedet, som følge af den fantastiske fleksibilitet.

Da det smarte lysbånd, som nævnt tidligere, heller ikke har nogen bemærkelsesværdig varmeudledning, skaber det kun endnu flere muligheder for placering, hvor det kan monteres sikkert. LED teknologien sørger for, at LED båndet har en lang holdbarhed, og generelt en væsentligt længere levetid.

Led båndet har mange gode anvendelsesmuligheder både i private husstande og for virksomheder. Det lysende bånd er nemlig effektivt til at skabe blikfang og seje effekter både med det farvede og det hvide lys. Der findes LED bånd både til indendørs og udendørs brug.

I virksomheder kan led båndet med fordel bruges til at sætte fokus på f.eks. et virksomhedslogo ved f.eks. at lyse logoet op i en bestemt farve. Det kan også bruges til at hænge på facaden eller noget helt tredje. Det kan desuden anvendes som belysning til f.eks. udstillinger og display montre.

I almindelige hjem kan det bruges til at skabe fede effekter rundt omkring i boligen f.eks. rundt i et vitrineskab, ved klædeskabet, i vinkælderen, på teenageværelset, under trappetrin, i entreen eller sågar ude på terrassen.


Særlige risici ved LED bånd

Du overvejer måske også, hvorvidt der er nogle særlige risici forbundet med LED bånd, som du bør være opmærksom på. Generelt er LED belysning en både sikker og langsigtet løsning grundet holdbarheden samt det strømbesparende design. På baggrund af dette er der ikke andre risici forbundet med LED bånd end ved andre elektroniske produkter. Du kan derfor roligt gå i gang med at montere LED bånd på livet løs.


Hvor skal jeg begynde med LED bånd?

Vi har i vores sortiment adskillige mærker/brands såsom Philips Hue, WiZ, LEDVANCE, HiluX og Twinkly som alle tilbyder fede LED bånd- og løsninger og du vil derfor også være garanteret en kvalitetsoplevelse, uanset hvilket brand du vælger at gå med når du skal finde et lysbånd som passer dine behov. Vi råder dig dog til at blive klogere på hvilken teknologi som de forskellige LED bånd har, da dette er relevant ift. betjening af disse samt af din eksisterende smart belysning. Philips Hue er underlagt Zigbee-protokollen, WiZ og Twinkly er underlagt WiFi, mens LEDVANCE tilbyder løsninger inden for begge teknologier. Læs mere om Zigbee, WiFi samt Bluetooth-teknologien her.

Hvis du vil have det ubestridt bedste LED bånd på markedet vil vi anbefale dig at gå med et HiluX LED bånd, da disse har det suverænt bedste lys og farvegengivelse. HiluX LED bånd finder du her. Som tidligere omtalt så husk at tilkøbe både en driver (strømforsyning), samt en controller (kun hvis du ønsker at LED båndet skal gøres smart/intelligent og dermed betjenes fra bl.a. din smartphone) samt ledning mellem stikkontakt og driver som findes her samt kabel til mellem din driver og controller som du finder her.

Hvis du ønsker en lidt mindre teknisk løsning, er vores ubestridte bestsellert i LED bånds-kategorien Lightstrips fra Philips Hue. Her behøver du blot at tilkøbe en startpakke hvor alt du skal bruge medfølger. Herefter kan du så udvide startpakken med extendere på én meter stykket. Startpakken finder du her her, mens du kan udvide dine Lightstrips med extensions, som du finder her. Philips tilbyder desuden en “gradiant”-version hvor du kan ændre farven på dele af din Lightstrip i stedet for at være tvunget til at skifte farven på hele båndet. Den finder du her, mens du kan udvide den med denne. Philips Hue tilbyder desuden også en udendørs Lightstrip løsning som findes her her (5 meter) og her (2 meter).

WiZ har ligeledes en startpakke som du finder her, mens du kan forlænge med denne.

LEDVANCE SMART+’startpakkerne finder du her, mens du kan forlænge med denne.

Twinkly startpakken finder du her, mens du kan forlænge med denne.

Se også hele vores udvalg af LED bånd/lysbånd/lightstrips/LED strips her.


Vi håber at du er blevet klogere på LED bånd og det anvendelsesmuligheder med denne guide. Hvis du har yderligere spørgsmål er du mere end velkommen til at skrive til os i chatten eller give os et kald på 20 15 60 00.